Καινοτόμο Γεωργικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα «Μυλανθός»

Με πολύ πολύ μεράκι και μεγάλη θέληση προσεγγίσαμε τα απαιτητικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τις πολλές λειτουργίες και καινοτομίες ενός Αγροκτήματος.

Επιθυμία μας η σωστή καθετοποιημένη λειτουργία με ευαίσθητες περιβαντολογικά δράσεις, σεβασμό στο χώρο και την ιστορία του και σημαντική συνεισφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που ξεκινά από το Κιάτο και καταλήγει στο Ξυλόκαστρο.

Κάνοντας το καθήκον φιλότιμο προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να προάγουμε συνειδητά την αξία της γεωργίας, του πολιτισμού, της φιλοξενίας, της παραδοσιακής γαστρονομίας και της ευαισθησίας στο περιβάλλον σε ένα χώρο που έστω και όψιμα αγαπήσαμε πάρα πολύ .

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΜΥΛΑΝΘΟΣ»;

Ο «Μυλανθός» είναι μία αγροτική εκμετάλλευση η οποία διαθέτει:

  1. Καλλιεργήσιμη ενιαία έκταση 30 περίπου στρεμμάτων
  2. Φυτικό κεφάλαιο αποτελούμενο από ποικιλίες εσπεριδοειδών
  3. Ελεύθερους χώρους για πειραματισμό και ανάπτυξη
  4. Ενσωματωμένη πρότυπη βιοτεχνική μονάδα μεταποίησης με τις απαραίτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις
  5. Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου υψηλών δυνατοτήτων
  6. Ψυκτικούς Θαλάμους συντήρησης έως και 40 τόνων νωπων προϊόντων
  7. Μικρό μηχανουργείο για απλές επισκευές –συντηρήσεις μηχανημάτων
  8. Αίθουσα προβολών & εκπαίδευσης έως 10 ατόμων

Συνδυάζοντας όλα τα ανωτέρω τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και πολλές άυλες διαδικασίες παίρνει αυτοδίκαια χαρακτηρισμούς όπως…

Α) Γεωργικό αγρόκτημα αφού δραστηριοποιείται στην αγροτική δραστηριότητα καλλιέργειας εσπεριδοειδών, ελαιόδεντρων και εποχιακών λαχανικών .

Β) Καινοτόμο αγρόκτημα μια και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές π.χ. ως προς τη συλλογή εσπεριδοειδών, τεχνικές ελέγχου σημείου ωρίμανσης αλλά και καινοτομίες στην μεταποιητική δραστηριότητα.

Γ) Περιβαλλοντικό αγρόκτημα μια και έχει ενσωματώσει φιλο-περιβαλλοντικές δράσεις ως προς την συλλογή και εκμετάλλευση νερού άρδευσης αλλά και διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσα στα όρια του.

Δ) Γαστρονομικό αγρόκτημα μια και η δραστηριότητα είναι η διαφύλαξη παραδοσιακών συνταγών με ανάδειξη κυρίως της παραδοσιακής μεσογειακής ζαχαροπλαστικής .

Ο συνδυασμός λοιπόν όλων των ανωτέρω μεμονωμένα ή αθροιστικά χαρακτηρίζουν τον «Μυλανθό» σαν ένα :

ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ !

Μέγεθος Γεωργικής Δραστηριότητας

Η έκταση της γεωργικής δραστηριότητας είναι ενιαία και έχει εμβαδόν περίπου 30 στρέμματα . Μέσα σ’ αυτήν υπάρχουν πολυετή δέντρα από λεμονιές (ποικιλίες i-dertonate, καρυστινό , μαγληνής, santa tereza και Αδαμοπούλου), πορτοκαλιές (Μέρλιν, Σαγκουϊνι, Ναβαλίνα,καλοκαιρινα βαλεντσια χυμοποίησης) , νερατζιές , γκρέιπ φρουτ, αχλαδιές, ροδιές (ερμιόνης), μουσμουλιές, καρυδιές και λωτόδεντρα. Επίσης, ελαιόδενδρα (ποικιλίες πατρινής , μανάκι, κορωνέϊκη). Τέλος, αρωματικά φυτά στους βραγούς για συγκράτηση χώματος σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων.

Ο προσανατολισμός του χώρου αυτού είναι νοτιοανατολικός με το μικρόκλιμα ιδανικό για παραγωγικές συνθήκες σχεδόν σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Το νοτιοανατολικό σύνορο του κτήματος είναι φυσικό ρυάκι ενώ εκτός αυτού υπάρχει δίκτυο τσιμενταυλάκων .

Το κτήμα είναι ποτιστικό με εκτεταμένο υδραυλικό δίκτυο με σταλακτηφόρους σωλήνες σε κάθε δέντρο. Τα σταγονομετρικά ακροφύσια είναι επιλεγμένα για άρδευση ποσότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της ποικιλίας του δέντρου.

Εκτός του κοινοτικού τρόπου άρδευσης υπάρχει και ανεξάρτητος ιδιόκτητος τρόπος άρδευσης ο οποίος αποτελείται από συμπληρωματικό αρδευτικό δίκτυο, ηλεκτρικό αντλιοστάσιο ισχύος 15HP, γεώτρηση και λιμνοδεξαμενή με δυνατότητα αποθήκευσης εως 500 κυβ. μέτρων νερού .

Λόγω του μεγέθους της έκτασης αυτής υπάρχει εσωτερικό οδικό δίκτυο 2 αξόνων για ευκολία προσέγγισης όλων των χώρων του με αυτοκίνητο κατά την συγκομιδή εσπεριδοειδών ή ελαιόκαρπου . Χειράμαξες βοηθούν την ευκολία φόρτωσης και προσέγγισης στα πιο δύσκολα σημεία.

Σε γειτονική περιοχή του κτήματος αυτού υπάρχει 2ος ενιαίος χώρος 4 στρεμμάτων στο οποίο καλλιεργούνται πυρηνόκαρπα (βερίκοκα) και Κορινθιακή σουλτανίνα. Και οι 2 χώροι είναι πλήρως περιφραγμένοι με συρματόπλεγμα και αγκαθωτό σύρμα ασφαλείας.

Κτιριακές Υποδομές

Εντός του πολυλειτουργικού αγροκτήματος «Μυλανθός» υπάρχουν:

Α. Κτίριο 3 ορόφων .

Το κτίριο αυτό είναι ιδιαίτερης αισθητικής και ενεργειακής κλάσης Α μια και είναι ουσιαστικά χωμένο στην γη από τη βορεινή του πλευρά .

Στο ισόγειο του υπάρχουν 2 ανεξάρτητοι ψυκτικοί θάλαμοι που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές θερμοκρασίες αν τα φυλασσόμενα είδη απαιτούν τον διαχωρισμό και διαφορετικές συνθήκες κατά τη φύλαξη.

Όμορα με τους ψυκτικούς θαλάμους υπάρχει ψηλοτάβανη αποθήκη με κυλιόμενα τροχήλατα ερμάρια για πλήρη εκμετάλλευση του αποθηκευτικού χώρου πλέον των δεξαμενών για αποθήκευση υγρών (κυρίως ελαιόλαδου).

Στον Α’ όροφο λειτουργεί η μεταποίηση και υπάρχουν εργονομικά τοποθετημένα πλυντήριο, αποστειρωτές , φούρνος, βραστήρας, δοσομετρική μηχανή, πηγές θερμότητας υγραερίου και ηλεκτρικές , συσκευή πωματισμού βάζων-φιαλών, νεροχύτες, πάγκοι εργασίας, ετικετέζα, ψυγείο 2 θυρών κτλ. Όλη η εγκατάσταση είναι σύμφωνη με το πρότυπο ISO 22000 TUV NORD.

Σε κάθε χώρο του κτιρίου υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο πεπιεσμένου αέρα , δίκτυο θερμού νερού,και δικτυο χαμηλης τασης για διασυνδεση με ηλεκτρονικους υπολογιστες .

Επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενος αποσκληρυντης και ανάστροφη ώσμωση εξασφαλίζουν ποιοτικά σταθερό βαθμό σκληρότητας νερό που χρησιμοποιείται για την μεταποίηση !!!

Στο διπλανό χώρο της μεταποίησης υπάρχει Μικροβιολογικό εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια της αλλά και τυποποίηση παραμέτρων που εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα από παρτίδα σε παρτίδα. Οι δυνατότητες που εργαστηρίου θα μπορούσαν να προσεγγίσουν πολύ εξειδικευμένες αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο χώμα ή ακόμα ιού tristeza στα εσπεριδοειδή μια και διαθέτει πλήρες σύστημα τεχνικής ELISA εκτός των άλλων !!!

Ο υπερκείμενος Γ’ όροφος είναι χώρος Διοίκησης και Προβολής δραστηριοτήτων και προϊόντων. Εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν έως 6 άτομα και να παρακολουθήσουν κάποιο σεμινάριο ή workshop σε θέματα συσχετιζόμενα με ορθές πρακτικές καλλιέργειας εσπεριδοειδών . Πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν κουζίνα και λουτρό πλήρως εξοπλισμένα και στον χώρο αυτόν .

Σημαντικό να αναφερθεί ότι οι χώροι είναι επαρκώς δικτυωμένα με δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ υπάρχουν υπολογιστές – εκτυπωτές – σαρωτές πλήρως εξοπλισμένοι με λογισμικό για την εκτέλεση κάθε είδους λογιστικής εργασίας και πιστοποιημένο λογισμικό από την εταιρεία UniSoft (logistics, CRM, e-shop, εμπορική διαχείριση-POS κτλ).

Περιφερειακά της βασικής κτιριακής εγκατάστασης έχουν αναπτυχθεί χώροι για δραστηριότητες όπως Ξήρανση για Παρασκευή σταφίδας, αποθήκευσης πλαστικών καφασιών- περιεκτών , δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού, αποθήκευση υγραερίου κ.α., όλα τοποθετημένα με ιδιαίτερα εργονομικό τρόπο και όχι εις βάρος της καλλιεργήσιμης έκτασης.

Ξεχωριστό οίκημα (μακριά από τον χώρο μεταποίησης) χρησιμοποιείται σαν μικρό συνεργείο-μηχανουργείο για την συντήρηση ή και επισκευή τόσο του γεωργικού όσο και του λοιπού εξοπλισμού. Είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για την εκτέλεση των εργασιών αυτών.

Τέλος, Παλαιός Πέτρινος Μύλος από το 19ο αιώνα αποτελεί ένα κρυφό κόσμημα που όμως θα χρειασθεί επίπονες και κοστοβόρες εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του.

Περιβαλλοντικές διαδικασίες και πρόνοιες

Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δράσεις και τεχνικές παραγωγής που όχι μόνο μειώνουν το κόστος αλλά και διαχειρίζονται σοφά τους φυσικούς πόρους!!!

Να πως!!!!:

1) Η χρήση θερμού νερού για τις ανάγκες της μεταποίησης εξασφαλίζεται από ηλιακούς συλλέκτες κατάλληλου εμβαδού. Το θερμό νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις δράσεις της μεταποίησης, από καθαρισμό πρώτης ύλης έως και καθαρισμό τελικού προϊόντος και ενδιάμεσων περιεκτών.

2) Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα στη σκεπή του κεντρικού κτηρίου. Μέρος της παραγόμενης ενέργειας επιστρέφει στον πάροχο για περαιτέρω διαχείριση της.

3) Η ορθολογική χρήση νερού άρδευσης εξασφαλίζεται με σταλακτηφόρους αγωγούς, οι οποίοι διασπείρονται σε όλη την έκταση του αγροκτήματος. Μεγάλη βοήθεια έχει προσφέρει η λιμνοδεξαμενή που δημιουργήθηκε μέσα στο κτήμα, χωρητικότητας περίπου 500 κυβικών μέτρων. Με τη βοήθεια αντλιοστασίου ισχύος 15HP το νερό μεταφέρεται σε όλη την έκταση του κτήματος ασχέτως της όποιας υψομετρικής ή υδροστατικής διαφοράς. Η εν λόγω δεξαμενή προστατεύεται από την εξάτμιση με αντανακλαστικά υλικά στην επιφάνεια της και όταν αδειάσει συμπληρώνεται από παρακείμενη γεώτρηση εντός του κτήματος.

4) Άγρια Πανίδα-Χλωρίδα: Σκόπιμα έχουν αφεθεί ακαλλιέργητες εκτάσεις κυρίως γύρω από τα όρια του κτήματος. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν άγρια πτηνά και ζώα. Το κτήμα έχει την δική του πανίδα η οποία εποχιακά φιλοξενείται και εμφανίζεται και είναι τσίχλες, μπεκάτσες, φάσες, κοτσύφια, κίσσες, ζευγάρι αετών, βατράχια, φίδια, σκαντζόχοιροι κτλ. ενώ έχουμε παρατηρήσει δραστηριότητες ασβού(ων), νυφίτσας, κουναβιού(ων), αλεπούς.

5) Διαχείριση απορριμμάτων:

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση απορριμμάτων με κάδους ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, εύκολα προσβάσιμους σε κάθε σημείο των πολλαπλών δραστηριοτήτων εντός του αγροκτήματος. Η παραγόμενη ξυλεία από τα κλαδέματα ανακυκλώνεται προσφέροντας άφθονη οργανική ύλη στο χώμα, ενώ όσα ξύλα έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος ξηραίνονται και διατίθενται ως καύσιμη ύλη.

6) Όλοι οι λαμπτήρες αλλά και προβολείς για νυκτερινό φωτισμό είναι τεχνολογίας LED και ενεργειακής απόδοσης Α+. Χρησιμοποιούνται φωτοκύτταρα και ρυθμιζόμενοι χρονοδιακόπτες για την έναυση ή σβήσιμο όταν οι συνθήκες ημερήσιου φωτός δεν το απαιτούν. Ο φωτισμός είναι αδιάλειπτος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παραγωγή-Αποδόσεις

Η παραγωγή του Αγροκτήματος ανέρχεται ετησίως σε:

Λεμόνια πρώιμα-όψιμα περ. 120 τόνους
Περγαμόντο περ.10 τόνους
Πορτοκάλια περ. 10 τόνους
Μανταρίνια περ. 3 τόνους
Γκρειπ Φρουτ περ. 3 τόνους
Ελαιόλαδο περ. 1 τόνος
Βερίκοκα περ. 3 τόνους
Σουλτανίνα λευκή 5 τόνους

Εκτός αυτών παράγονται μεταποιημένα προϊόντα με μορφή γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, αλειμμάτων, πετιμεζιού τα οποία διατίθενται Β2Β σε διάφορα δίκτυα διανομής. Στην κυριολεξία ισχύει σε εμάς η ρήση … ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ!

Γι’ αυτό τα προϊόντα μας διατηρούν θρεπτικά συστατικά, χρώματα και αρώματα χωρίς καμμιά ανάγκη για προσθήκες χρωστικών η συντηρητικών !!

Συμπεράσματα

Αποδεικνύεται από τα ανωτέρω ότι το Αγρόκτημα Μυλανθός μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Πρότυπο, Πολυ λειτουργικό, Καινοτόμο, Γεωργικό, φιλοπεριβαντολογικό , γαστρονομικό Αγρόκτημα. Η σωστή καθετοποιημένη λειτουργία του συνεισφέρει στην βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη, ενώ μέσω της εύρυθμης λειτουργίας τους προάγει συνδυαστικά την αξία της Γεωργίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού με παράλληλη προστασία και σεβασμό του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις αυτές συνδυαστικά συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Στόχος ήταν και θα είναι το αγρόκτημα αυτό να προάγει τον πολιτισμό και να περιορίζει συνεχώς επιπτώσεις που σχετίζονται με την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και νερού μέσω της ελαχιστοποίησης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.