Μελομακάρονα με πετιμέζι. Μια παραδοσιακή συνταγή…αλλιώς!

Υλικά Συνταγής

  • 3 ποτήρια πετιμέζι
  • 2 ποτήρια λάδι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • ½ ποτήρι σιμιγδάλι
  • 2-3 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει ώστε να είναι σφιχτή η ζύμη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλα τριμμένα

Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια πετιμέζι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά με πετιμέζι, δουλεύουμε το λάδι, το πετιμέζι και τη ζάχαρη. Στο παραπάνω μείγμα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το πορτοκάλι. Αναμειγνύουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το πορτοκάλι μαζί και τα ρίχνουμε στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Τα πετιμεζένια θέλουν λίγο ψήσιμο, στους 170οC για 20΄, να είναι μαλακά και όταν θα τα βγάλουμε να έχουν σκάσει για να προσθέσουμε το σιρόπι.Το σιρόπι θέλει βράσιμο για 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε κρύους τους πετιμεζένιους με το σιρόπι ζεστό. Αφού τους σιροπιάσουμε, βάζουμε τριμμένο καρύδι.