Ερευνητές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον προστατευτικό ρόλο της διατροφής έναντι των λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό και στον τρόπο που μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Δείτε ποια φυτοχημικά θεωρούνται ιδιαίτερα δραστικά και σε ποιες τροφές περιέχονται.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του νέου κορωνοϊό τρέχουν και, εν αναμονή του εμβολίου που θα δώσει ανάσα ανακούφισης, το επιστημονικό ενδιαφέρον στρέφεται σε παράγοντες που συνεπικουρούν στη θωράκιση του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων από ιούς και βακτήρια.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Rob Thomas, σύμβουλος ογκολόγος στα νοσοκομεία του Bedfordshire και του Cambridge με ερευνητικό έργο στον ρόλο της διατροφής στη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου, οι
συννοσηρότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.
Επομένως, η σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η συμβολή των φυτοχημικών
Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει τη σημασία της
βιταμίνης D στη θωράκιση του οργανισμού έναντι του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο, το ερευνητικό ενδιαφέρον φαίνεται να στρέφεται στον ρόλο των φυτοχημικών, των φυσικών χημικών ενώσεων που περιέχονται στα φυτικά τρόφιμα και στα οποία οφείλεται η γεύση, το χρώμα και το άρωμα αυτών, ενώ έχουν συνδεθεί με ευεργετικές δράσεις έναντι του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών νόσων.
Η υπό εξέλιξη έρευνα Phyto-V στο Νοσοκομείο Bedford με επικεφαλής τον Δρ. Thomas, εξετάζει τη δράση φυτοχημικών που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έναντι της νόσου SARS όπως η
εσπερετίνη (εσπεριδοειδή), η
κατεχίνη και η
κερκετίνη (ρόδι), η
αλόη-εμοδίνη (αλόη βέρα), τα
κουρκουμινοειδή (κουρκουμάς) και η
απιγενίνη (χαμομήλι). Μελέτες το 2003, είχαν διαπιστώσει πως οι παραπάνω ενώσεις εμπόδιζαν τον ιό που προκαλούσε τη νόσο SARS να προσβάλει τα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.
Οι τωρινές μελέτες στηρίζονται στη χορήγηση συμπληρωμάτων με τα προαναφερθέντα φυτοχημικά, τα οποία έχουν κριθεί ασφαλή και παράλληλα μπορούν να διατεθούν άμεσα, για να διαπιστωθεί επιπλέον
η δυνατότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
«
Η τακτική λήψη τους τους εξασφαλίζει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ιδίως στον περιορισμό ασθενειών όπως ο καρκίνος και η χρόνια φλεγμονή», εξηγεί ο Δρ. Thomas, και συμπληρώνει πως η
χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για παθήσεις όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.
Οι πρόσφατες μελέτες λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ευρήματα που συνδέουν διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και τρόφιμα με σάκχαρα -από τις οποίες απουσιάζουν τα φυτοχημικά- με την
κακή υγεία του εντέρου και συνακόλουθα εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά δρα προστατευτικά.
Πέραν της διατροφής, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η σωματική άσκηση, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ένα πρόγραμμα προπόνησης αντιστάσεων και αερόβιας γυμναστικής δύο φορές την εβδομάδα, επί 50 λεπτά, μπορεί να ενισχύσει την ανάρρωση σε ασθενείς με COVID-19.