Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και καρύδια

Υλικά

  • 350γρ. ζάχαρη
  • 450γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 50γρ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 180ml σπορέλαιο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 φλιτζάνι νερό (θερμοκρασία βρύσης)
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο:

200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC και λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι διαστάσεων 25×35εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά του κέικ εκτός από τα καρύδια.

Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού με το σπορέλαιο και το νερό. Ρίχνετε το μίγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη. Κρατάτε μερικά καρύδια στην άκρη για τη διακόσμηση και ανακατεύετε τα υπόλοιπα στο μίγμα του κέικ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Αδειάζετε το τελικό μίγμα στο λαδωμένο ταψάκι και το βάζετε να ψηθεί στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μπήγετε το μαχαίρι σας στο κέντρο και να το βγάζετε καθαρό. Αν έχει πάνω του κολλημένη ζύμη όταν βγει, θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο. Ξεφουρνίζετε το κέικ και το αφήνετε να κρυώσει.

Τότε ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέσα το λάδι. Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ σας και πασπαλίζετε με τα καρύδια.

Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.