Χοιρινό καρέ με γλάσο πετιμεζιού

Υλικά για 8 μερίδες

  • 1 χοιρινό καρέ, συνολικού βάρους περίπου 2-2½ κιλών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 100 ml πετιμέζι
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το καρέ σε ταψί και το πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, τον γλυκάνισο και αλατοπίπερο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το πετιμέζι, το κρασί, το ελαιόλαδο και 50 ml νερό και περιχύνουμε το καρέ. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας (βλέπε «μυστικό» παρακάτω). Κατά το ψήσιμο, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού τακτικά (περίπου 5-6 φορές στη διάρκεια του ψησίματος). Μεταφέρουμε το καρέ σε ξύλο κοπής. Σε κατσαρολάκι δένουμε τα υγρά σε σάλτσα, προσθέτοντας λίγη μουστάρδα και, αν χρειάζεται, λίγο νερό με κορν φλάουρ. Συνοδεύουμε με ψητές πατάτες και σοτέ μήλα.